Franse Competitie Jury

Jos

Jos Stelling

Jos Stelling is al vaak in de prijzen gevallen met zijn films en oeuvre, zowel in Nederland als internationaal (waarvan zeven Gouden Kalveren, een Rose d’Or en twee Gouden Griffioenen). Naast het film maken is hij later begonnen met het opzetten en runnen van filmhuizen in Utrecht. Eerst Springhaver in 1978 en in 2004 kwam het Louis Hartlooper Complex daarbij. In 1981 stond hij aan het begin van De Nederlandse Filmdagen. Hij bleef daar directeur tot 1991. Nu kennen we deze organisatie en haar jaarlijkse evenement als het Nederlands Film Festival (NFF), één van de grootste film evenementen in Nederland.

Kadir

Kadir Selçuk

Kadir Selçuk begon zijn carrière als een film programmeur in Turkije. Nadat hij in 1998 naar Nederland verhuisde, werkte hij enkele jaren als artistiek directeur voor het filmhuis en theater LantarenVenster in Rotterdam. Momenteel is hij directeur en programmeur bij de filmhuizen van The Movies in Amsterdam en Dordrecht en bij De FilmHallen, tevens in Amsterdam.

Jerome

Jérôme Schlomoff

Jérôme Schlomoff is een Franse fotograaf en filmmaker, die sinds 2005 in Amsterdam woont. Jérôme is bekend om zijn fotografische portretten en voor zijn experimentele films, geschoten met zijn eigen handgemaakte kartonnen 35mm pinhole filmcamera. Portretten, architectuur en cinematografie en al haar kruisbestuivingen vormen het werkveld van Jérôme als fotograaf, filmmaker en kunstenaar.

Beste Franse film 2015: Max et Lenny van Fred Nicolas

Franstalige Competitie Jury

Gerlinda

Gerlinda Heywegen

Gerlina Heywegen is a film programmer, writer, organisator and lecturer. She was the originator of the EYE Filmcafé, a radio talkshow presented by EYE and VPRO. She currently works for various film festivals and cinemas and is the coordinator of Filmkrant.Live, organising film introductions, lectures, Q&A’s and talkshows in Dutch cinemas.

Matthieu

Matthieu Rostac

Matthieu Rostac is een cultuur- en sportjournalist. Woonachtig in Amsterdam schrijft hij al een aantal jaren voor Franse tijdschriften als So Film en So Foot. Als een volger van de theorieën van Terrence Malick gelooft hij dat cinema het beste tot zijn recht komt wanneer hij uitgesponnen wordt over grote lengtes. Denk aan Andreï Tarkovsi, Lucio Fulci, Eric Rohmer of Shinya Tsukamoto. Hij draagt graag zijn steentje bij aan de promotie van Franse cultuur buiten haar landsgrenzen en voelt zich dan ook vereerd om deel uit te mogen maken van de jury van deze eerste editie van het Frans Film Festival.

Sarah

Sarah Meuleman

Sarah Meuleman is schrijfster en journalist. Ze presenteerde voor VPRO televisie de filmfestival journaals en het kunstprogramma Sarah’s Barbaren. Ze was werkzaam als chef kunst bij Vrij Nederland en VOGUE. Eerder dit jaar verscheen haar debuutroman De zes levens van Sophie.

Beste Franstalige film 2015: Spartiates (Spartans) van Nicolas Wadimoff

Special mention – Beste Franstalige film 2015: The Narrow Frame of Midnight van Tala Hadid

Prix TV5MONDE du public 2015: Vie Sauvage (Wild Life) van Cédric Kahn