Promotie van Franse en Franstalige films

In juli 2015, slechts een maand na het filmfestival, werd Plein les Yeux benaderd door filmdistributeurs om haar netwerk en filmexpertise in te zetten voor de promotie van nieuwe film releases van Franse en Franstalige films in Nederland. Bovendien zal Plein les Yeux vanaf oktober maandelijks de debatten van de ‘ciné-club’ in FilmHuis Den Haag met Alliance Française leiden. Dit is Presented by Plein les Yeux.

Les_Innocentes

01-13-2016 / 19:00 / De FilmHallen Amsterdam

Avant-Première “Les Innocentes” met Anne Fontaine

een film van Anne Fontaine

Polen, 1945. De Tweede Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Mathilde Beaulieu, een jonge Franse dokter bij het Rode Kruis, behandelt in de buurt van Warschau de laatste Franse soldaten die terugkeren van het front. Op een ochtend komt een non naar het hospitaal die haar om hulp vraagt. Mathilde volgt haar naar het klooster waar ze een schokkend geheim ontdekt: de meeste van de zusters zijn zwanger geraakt na een inval van Russische soldaten. Mathilde is nu hun enige hoop.

Francofonia

07-02-2016 / 15:00 / FilmHuis Den Haag

Voorstelling “Francofonia” met Ciné-club de l’Alliance Française de La Haye

een film van Alexander Sokurov

Francofonia is het verhaal over twee opmerkelijke mannen, aanvankelijk elkaars vijanden: directeur van het Louvre Jacques Jaujard en nazi-officier Franz Graf Wolff-Metternich. Hun samenwerking was niet zonder risico’s en zou de drijvende kracht worden achter het veiligstellen en behoud van Franse museum- en andere kunstschatten.

Matthias-Schoenaerts

12-11-2015 / 21:00 / De FilmHallen Amsterdam

Avant-Première “Maryland” met Matthias Schoenaerts

een film van Alice Winocour

Special Forces soldaat Vincent (Matthias Schoenaerts) keert getraumatiseerd terug uit Afghanistan. Via vrienden kan hij aan de slag als lijfwacht van Jessie (Diane Kruger), de ‘trophee wife’ van een steenrijke zakenman, en haar zoon. Terwijl hij een vreemde fascinatie begint te voelen voor de vrouw die hij beschermt, vecht hij ondertussen tegen angstaanvallen en hallucinaties. Hoewel het paradijselijke domein ‘Maryland’ een oase van rust is, ontvangt Vincent toch bedreigingen van buitenaf. Hij zet zijn leven op het spel om Jessie te beschermen en dit misschien wel ten koste van zijn mentale gezondheid.

Mon_Roi

11-01-2015 / 15:00 / FilmHuis Den Haag

Avant-Première “Mon Roi” with Ciné-club de l’Alliance Française de La Haye

een film van Maïwenn

Na een ernstig ski-ongeval wordt Tony (Emmanuelle Berçot) opgenomen in een revalidatiecentrum. Ze is volledig afhankelijk van verzorgers en pijnstillers maar heeft daardoor de ruimte terug te kijken op haar onstuimige relatie met Georgio (Vincent Cassel). Waarom hielden ze van elkaar? Wie is eigenlijk die man waarvan ze zoveel hield? Hoe komt het dat ze zich heeft laten meeslepen in deze verstikkende en vernietigende passie? Vragen waar ze, gedurende de zware fysieke inspanningen die ze moet leveren om te herstellen, hopelijk antwoord op zal kunnen geven.

Une_Enfance

10-04-2015 / 15:00 / FilmHuis Den Haag

Avant-Première “Une enfance” with Ciné-club de l’Alliance Française de La Haye

een film van Philippe Claudel

Jimmy woont samen met zijn halfbroertje van 8 jaar in een industriestadje in het oosten van Frankrijk. Beiden wonen bij hun moeder, een vrouw van 30, die pas vrij is uit de gevangenis. Bij hen woont ook de vriend van de moeder. Het is geen fijn bestaan voor de twee jongens, want alcohol en drugs zijn alomtegenwoordig. Jimmy wordt ondanks zijn jonge leeftijd gedwongen om de rol van gezinshoofd op zich te nemen. In de zomervakantie wordt Jimmy geconfronteerd met de grenzen van zijn kleine dorpje en van zijn prille leven, terwijl hij schippert tussen zijn dolende moeder en een driftige stiefvader die hem onder de duim houdt.

Vincent_Lindon

07-09-2015 / De FilmHallen Amsterdam

Avant-Première “La Loi du Marché” met Vincent Lindon

een film van Stéphane Brizé

Thierry geeft de moed niet op tijdens zijn zoektocht naar een baan. Als goede huisvader voelt hij zich verplicht om te kunnen zorgen voor zijn familie en na ettelijke sollicitatiegesprekken wordt hij aangenomen als bewaker van een supermarkt. Maar wanneer zijn baas hem verzoekt om zijn collega’s te bespieden wordt hij al snel geconfronteerd met een zwaar dilemma: dit weigeren en opnieuw in de eindeloze werkloosheid belanden of zijn moraal opgeven en alles doen om toch zijn job te behouden?

Picture by Jacqueline Deboir